google-site-verification=JS3VS39CxIUDoocabsTN-qZwoeDnB_8DOVRaHYh9gbk

Groepsreis schoolproject Lombok, Flores, Bali

 

Inclusief diverse culinaire en culturele excursies

 

€2285,- per persoon 

 

14 tot en met 26 juni 2019

Dit is een reis waarbij je in contact komt met het lokale leven in dit mooie gedeelte van Indonesië. Leer de hartelijke bevolking kennen, geniet van de prachtige natuur en cultuur en eet van alle lekkere (streek)gerechten die je voorgeschoteld krijg. Je overnacht in hotels, lodges en homestays die van alle gemakken voorzien zijn om zo optimaal uit te rusten van alle indrukken en inspanningen. Naast alle mooie excursies en workshops ga je namelijk ook een aantal dagen vrijwilligerswerk doen op een school in Kecinan op het eiland Lombok, een gebied dat flink is getroffen door de hevige aardbevingen augustus 2018. Met deze reis steun je dus automatisch het schoolproject in Kecinan.

Programma

Dag

Data

Transfer

Overnachtingen

Activiteiten

Inbegrepen maaltijd

1

14-jun

Vertrek van Schiphol

 

Vertrek uit Nederland

 

2

15-jun

Aankomst Lombok

Kila Senggigi

Aankomst in Lombok

D

3

16-jun

Kecinan

Kila Senggigi

Schoolproject

O/L/D

4

17-jun

Kecinan

Kila Senggigi

Schoolproject, koffieplantage en koffieworkshop

O/L/D

5

18-jun

Kecinan

Kila Senggigi

Schoolproject

 

O/L/D

6

19-jun

Kecinan

Kila Senggigi

Schoolproject, afscheidsceremonie, bezoek Sade dorp en yoga

O/L/D

7

20-jun

Kuta

Yuli’s Homestay

Traditionele haaienmarkt, kookworkshop en strand

O/L/D

8

21-jun

Ende

Eco Lodge Ende

Vlucht naar Flores, bezoek aan voormalige huis van oud-president Soekarno en Moni dorp

O/L/D

9

22-jun

Ende

Eco Lodge Ende

Zonsopgang Kelimutu meer, Walogai dorp, traditionele markt en vlucht naar Bali

O/L

10

23-jun

Denpasar

Palm Beach Hotel

Vrije tijd

O

11

24-jun

Denpasar

Palm Beach Hotel

Vrije tijd

O

12

25-jun

Vertrek van Bali

 

Check-out hotel, shuttle airport en vlucht naar Nederland

O

13

26-jun

Aankomst Schiphol

 

 

 

 

ja, ik wil mee!

Groepsreis schoolproject Lombok, Flores, Bali

 

Van dag tot dag

Dag 1 Vertrek uit Nederland

Deze dag staat in het teken van de vlucht naar onze bestemming in Indonesië: Lombok, waar je op dag 2 aankomt.

Dag 2 Aankomst in Lombok

Aankomst op Lombok International Airport. Met de bus word je naar het hotel gebracht om daar uit te rusten van de reis. In de avond is er een diner en word je gebriefd over het schoolproject basisschool Ar Rahmah in Kecinan. De tijd na het diner kun je vrij besteden.

Dag 3 Schoolproject

Je ontbijt in het hotel en gaat daarna richting het schoolproject in Kecinan. Tussen de middag is er een heerlijke Indonesische lunch. In de avond ga je richting Senggigi om daar naar de zonondergang te kijken. Aansluitend is daar het diner.

Dag 4 Schoolproject en workshop op koffieplantage

Na het ontbijt in het hotel ga je richting het schoolproject in Kecinan. Na de lunch breng je een bezoek aan een koffieplantage in de streek Tanjung. Hier krijg je een koffieworkshop waarin je de koffie uiteraard ook gaat proeven. Hierna vertrek je naar Senggigi waar je gaat dineren.

Dag 5 Schoolproject

Je ontbijt in het hotel en gaat daarna richting het schoolproject in Kecinan. Tussen de middag is er een heerlijke Indonesische lunch. In de avond ga je weer richting Senggigi voor het diner.

Dag 6 Schoolproject, afscheidsceremonie, traditioneel dorp en yoga

Na het ontbijt gaan we voor de laatste keer naar de school. Na nog wat laatste werkzaamheden volgt er een afscheidsceremonie om jou te bedanken voor je hulp van de afgelopen dagen. Dan volgt de lunch en is er nog wat mogelijkheid om even te rusten.

Daarna volgt er een tour naar het Sade dorp. Hier vind je traditionele huizen die lumbungs heten. Ze hebben rieten daken die bijna tot aan de grond reiken.

Je rijdt daarna door naar het volgende hotel, waar je na de check-in mee kunt doen met een yoga les. Na een heerlijk diner in het Laut Biru (blauwe meer) restaurant is de dag alweer ten einde.  

Dag 7 Traditionele haaienmarkt, kookworkshop en strand

Na een vroeg ontbijt bezoek je de traditionele haaienmarkt, waar naast haaien ook andere soorten vis worden verkocht.

Hierna rijd je naar  Tunak Deer Sanctuary. Dit reservaat is twee jaar geleden opgezet om het teruglopend aantal herten op Lombok te stoppen.

Daarna is het tijd voor de lunch, die je dit keer zelf gaat bereiden tijdens een kookworkshop. Na de lunch rijd je door naar het strand van Kuta om daar van de zonsondergang te genieten en om uit te rusten. Aan het einde van de middag word je naar het restaurant gebracht waar je kunt genieten van een uitgebreid lokaal diner.  

Dag 8 Vlucht naar Flores, bezoek aan voormalige huis van oud-president Soekarno, Moni dorp

Na het ontbijt check je uit bij ons hotel en gaat richting het vliegveld voor de vlucht naar Ende (Flores). Vanaf het vliegveld word je opgehaald voor de lunch en ga je aansluitend een tour maken naar het Moni dorp. In dit dorp vind je veel mooie karakteristieke huizen.

Na het bezoek aan Moni bezoek je het voormalig huis van oud-president Soekarno, waarna je richting de eco lodge vertrekt. Na het diner kun je de avond vrij besteden.  

Dag 9 Zonsopgang Kelimutu meer, Walogai dorp, traditionele markt en vlucht naar Bali

Vroeg uit de veren vandaag. Je gaat in het donker richting het bekende Kelimutu meer om daar naar de zonsopgang te kijken. Het Kelimutu meer is een van de bekendste plekken op Lombok. Bovenop de Kelimutu vulkaan bevinden zich 3 kratermeren die door mineralen elk hun eigen kleur hebben: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. In de loop van de jaren zijn de meren regelmatig van kleur veranderd. In combinatie met de zonsopgang zal dit zeker een van de hoogtepunten van de reis worden.

Na de Kelimutu tour is er een uitgebreid ontbijt (we zorgen voor wat snacks tijdens de tour). Daarna gaan we richting het Walogai dorp, waar er karakteristieke traditionele huizen te vinden zijn. Daarna bezoeken we een traditionele markt.

Daarna is het tijd voor de lunch, wat ook direct de officiële afscheidslunch zal zijn van onze lokale gids. Na de lunch is er nog wat vrije tijd om uit te rusten. Aan het einde van de dag gaan we richting het vliegveld voor onze laatste binnenlandse vlucht van deze reis: naar Bali.

Dag 10 Vrije dag op Bali

Deze dag kun je vrij besteden op Bali. Ga bijvoorbeeld naar het strand (op loopafstand van het hotel) of verken het centrum van Kuta.

 

Wil je liever georganiseerd op pad, kijk dan bij pakketten Bali naar de mogelijkheden.

Dag 11 Vrije dag op Bali

Deze dag kun je vrij besteden op Bali.

 

Wil je liever georganiseerd op pad, kijk dan bij pakketten Bali naar de mogelijkheden.

Dag 12 Terugvlucht naar Nederland

Na het ontbijt vertrek je richting het vliegveld voor de terugreis naar Nederland.

Dag 13 Aankomst in Nederland

Op deze dag ben je weer terug in Nederland.

ja, ik wil mee!

Groepsreis schoolproject Lombok, Flores, Bali

 

Pakketten Bali

Pakket 1:

Oost Bali tour – Besakih/Klungkung/Tenganan (9 uur)

 

Deze dagtocht heeft een mix van natuur en cultuur. De vulkaan Gunung Agung met z’n 2567m hoogte steekt hoog boven Oost Bali uit. Het eerste bezoek is aan de Kerta Gosa, het oude gerechtshof van Klungkung en aanliggende museum. Vervolgens naar het “Bali Age” dorp Tenganan. Dit is een interessant nog traditioneel dorp van voor de grote Hindoe influx in Bali. Tenganan staat ook bekend om z’n dubbele Ikat weven. “Goa Lawah” betekent “vleermuizengrot”. De duizenden vleermuizen kunt u zien hangen bij het bezoek aan de tempel die voor de grot staat. ‘s-Middags bezoekt u op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung; de moeder tempel Besakih. Op 900 meter hoogte is deze tempel de grootste en belangrijkste tempel van Bali. Er zijn rond de 35 tempels binnenin het open tempelcomplex. Vertrek vanaf hotel om 8.00 uur

 

Pakket 2:

Uluwatu Tempel/Kecak dans/Visdiner in Jimbaran (5 uur)

 

De Uluwatu tempel ligt op de hoge rotsen aan de west kust van het schiereiland Nusa Dua. Hier wordt de Kecak-dans uitgevoerd door mannen met ontbloot bovenlijf en een zwart-wit geruite doek om hun middel. Zittend in een kring is “Tjak-tjak” het geluid dat deze trance-dans zo kenmerkend maakt. Het strand van Jimbaran is de laatste jaren erg populair geworden vanwege z’n visrestaurants. Na afloop van de Kecak-dans kunt u op het strand genieten van een heerlijk diner in een romantische sfeer. Vertrek vanaf hotel om 16.00 uur

 

Pakket 3:

Eco-tour: Agrarische dagtocht (8 uur)

 

U gaat naar het Balinese platteland  Bij het Subak Museum in Tabanan krijgt u te zien hoe het eeuwenoude irrigatie systeem in Bali werkt. Daarna gaat u op bezoek bij een Balinese familie en ziet de dagelijkse bezigheden. Vervolgens een bezoek aan een lokale lagere school (niet op zon- en feestdagen). Daarna ziet u het ploegen en eggen van de rijstvelden met Balinese koeien . Ook uitleg over bepaalde planten en bomen zoals Cacoa, Kruidnagel, Peper, Vanille en Koffie. Terug bij het Balinese huis een kijkje in de traditionale keuken waar men cassava kookt. Aan het einde van het bezoek een Balinese lunch met oorspronkelijke Balinese gerechten. Vertrek vanaf hotel om  8.00 uur

 

De kosten voor de diverse pakketten varieert van minimaal €32,- tot maximaal €59,- per persoon per pakket. Dit is afhankelijk van hoeveel mensen er mee gaan tijdens een tour. Vraag bij het boeken van je reis naar de mogelijkheden.

 

 

Vluchten en vervoer

Je reist met een 1 tussenstop naar het internationele vliegveld Denpasar op Bali. Daar reis je met een lokale vlucht naar Lombok, waar je op dag 2 aankomt. Op dag 8 vlieg je van Lombok naar Flores. Aan het einde van dag 9 vlieg je terug naar Bali. Op dag 12 reis je met 1 tussenstop terug naar Nederland waar je op dag 13 aankomt.

ja, ik wil mee!

Groepsreis schoolproject Lombok, Flores, Bali

 

Accomodaties

Kila Senggigi

Dit hotel ligt 60 minuten van Lombok International Airport. Het is van alle gemakken voorzien. Het strand ligt voor de deur, er is een zwembad en de kamers hebben wifi en airconditioning. Er is room- en laundryservice. De kamers met airconditioning kijken uit op de mooie tuin of over de zee. Er is gratis Wi-Fi beschikbaar.

 

Yuli’s Homestay

Deze homestay ligt ongeveer 600 meter van het strand vandaan. De slaapkamers zijn licht en hebben elk een eigen badkamer, airconditioning en comfortabele bedden. Let op: de badkamers hebben alleen koud water. Het is mogelijk om warm te douchen. Er bevinden zich 5 warm water douches aan de zijkant van de homestay.

De homestay beschikt verder over 3 zwembaden. Er is wifi in de centrale ruimtes.

 

Eco Lodge Ende

Deze eco lodge probeert het milieu op verschillende manieren te beschermen. Al het gebruikte water wordt gefilterd door 3 water-tuin-systemen. Hiermee wordt de tuin besproeid en wordt zoveel mogelijk vervuiling van de nabij gelegen rivier voorkomen.  

De badkamers hebben warm water dat wordt zoveel mogelijk geleverd door zonne-energie. Het personeel van de Eco Lodge Ende zijn allen lokale dorpsbewoners. Het keukenafval wordt gecomposteerd of aan varkens gegeven en ander afval wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Kamers hebben een eigen badkamer met warm water, er zijn comfortabele bedden met klamboe.

 

Palm Beach Hotel

Dit hotel in Kuta Bali is van alle gemakken voorzien. Het hotel heeft zowel een buitenzwembad en een spa. Het strand ligt nagenoeg pal naast het strand. Winkelcentrum Discovery ligt op 10 minuten loopafstand. Er is gratis wifi beschikbaar.

 

Zwaarte van de reis

Deze reis is goed te doen voor iedereen met een gemiddelde conditie. De zwaarte van de werkzaamheden op de school is afhankelijk naar jouw mogelijkheden.

De diverse tours worden allemaal gedaan met een comfortabele minibus met airconditioning. Alleen de sunrise tour bij het Kalimutu is mogelijk wat zwaarder. Je moet ver voor zonsopgang opstaan. De bus brengt je zo ver mogelijk de berg op. Het laatste stuk leg je te voet af (20-30 minuten lopen).

Wat is inclusief?

 • internationale vlucht Schiphol-Den Pasar (Bali);
 • internationale vlucht Den Pasar (Bali)-Schiphol
 • lokale vlucht Den Pasar (Bali)-Lombok International Airport;
 • lokale vlucht Lombok International Airport-Ende (Flores);
 • lokale vlucht Ende (Flores)-Den Pasar (Bali);
 • transport met airconditioned (mini)bus op Lombok en Flores;
 • airportshuttle met airconditioning op Bali;
 • alle overnachtingen;
 • ontbijt op dag 2 t/m 12;
 • lunch op dag 3 t/m 9;
 • diner op dag 2 t/m 8;
 • bezoek koffieplantage + workshop Lombok;
 • afscheidsceremonie school Kecinan;
 • tour Sade dorp;
 • yoga les in Kecinan;
 • bezoek traditionele haaienmarkt Kuta Lombok;
 • kookworkshop Kuta Lombok;
 • bezoek strand Kuta Lombok;
 • bezoek voormalig huis oud-president Soekarno;
 • tour Moni dorp;
 • tour zonsopgang Kelimutu meer;
 • tour Walogai dorp;
 • bezoek traditionele markt Ende Flores;
 • Engelstalige gids op Lombok en Flores;
 • Nederlandse reisbegeleiding;
 • luchthavenbelastingen;
 • brandstofheffing.

Wat is exclusief?

 • fooien;
 • boekingskosten €35,- per boeking;
 • reis- en annuleringsverzekering;
 • diner op dag 9 (Bali);
 • lunch en diner op dag 10 en 11 (Bali);
 • persoonlijke uitgaven. 

Bijzonderheden

 • De prijs van deze reis is op basis van 2 personen per kamer;

 • De reis gaat door met een minimaal aantal van 9 deelnemers.

ja, ik wil mee!

Groepsreis schoolproject Lombok, Flores, Bali

 

Reisdocumenten

Internationaal paspoort

Voor Indonesië heb je een internationaal paspoort nodig dat bij terugkeer in Nederland/België nog minimaal 6 maanden geldig is.

Visum

Wil je als toerist naar Indonesië, dan heb je daar geen toeristenvisum meer voor nodig. Toeristen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit krijgen in Indonesië kosteloos een visum on arrival in hun paspoort.

Over het schoolproject op Lombok

Door de aardbevingen die in juli 2018 plaatsvonden, is basisschool Ar Rahmah in Kecinan, Lombok volledig verwoest. Stichting Hibiscus zorgt voor de financiële middelen waarmee de lokale bevolking een nieuwe school kan bouwen. Inmiddels is de bouw van de nieuwe school gestart. In juni zal naar verwachting de fundering en het geraamte van het gebouw gebouwd zijn.

Door deel te nemen aan deze reis, steun je het schoolproject in Kecinan. Op dag 3 tot en met 6 van deze reis zul je de lokale bevolking meehelpen in de school met allerlei hand-en-spandiensten, afhankelijk van je eigen kunnen. Denk daarbij aan het schilderen van muren, de aankleding en de schoonmaak.

Stichting Hibiscus

De Nederlandse vrijwilligersorganisatie Stichting Hibiscus biedt hulp aan kinderen in Indonesië op het gebied van hygiëne en educatie:

 • Door het aanleggen van faciliteiten op scholen biedt Stichting Hibiscus schoon drinkwater, hygiënische en sanitaire voorzieningen en waste management.

 • Door het leveren van studiematerialen zoals boeken en computers, waardoor scholen hun leerlingen kunnen ondersteunen tijdens de educatie.

 • Door de studie- en sanitaire faciliteiten op scholen te verbeteren, waardoor Stichting Hibiscus op de lange termijn werkt aan het bewustzijn over hygiëne en educatie bij de kinderen en de gezinnen van de kinderen.

 

Door inspanningen van Stichting Hibiscus is er voldoende geld opgehaald om het schoolproject in Kecinan te starten: de bouw van een gloednieuwe school van de lokale kinderen.

 

Meer informatie over Stichting Hibiscus: www.stichtinghibiscus.nl 

Bersama Travel x Eating Habits

Omdat Indonesië ook het land is van lekker eten, zal naast het schoolproject een groot deel van de reis bestaan uit culinaire activiteiten. Zowel voor de avontuurlijke als de iets minder avontuurlijke eetliefhebber hebben we een aantal mooie culinaire excursies in het programma opgenomen. Daarnaast zijn er ook een aantal excursies gericht op natuur en cultuur.

Voor deze reis werkt Bersama Travel samen met Eating Habits om er voor iedereen een onvergetelijke reis van te maken.

Bersama Travel

Bersama Travel is opgericht in 1993. Vanaf 2017 is dit reisbureau overgenomen door de nieuwe eigenaren Ine WowaRuntu and Gerhard Wieringa. Bersama Travel biedt reizen aan naar Indonesië (waar het allemaal mee begon), Thailand, Vietnam, Maleisië, Singapore, Myanmar en Korea.

Ine is naast eigenaar van Bersama Travel ook de voorzitter van Stichting Hibiscus.

Meer informatie over Bersama Travel: www.bersama.nl

Eating Habits

Eating Habits verzorgt online marketing, communicatie en organiseert events voor bedrijven en projecten die zich bezig houden met food, foodtravel (culinaire reizen) en eetculturen.

Helena Smit is de eigenaar van Eating Habits. Zij is afgestudeerd als diëtist en heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over diverse Aziatische eetculturen. Ze werkt(e) onder andere voor Tong Tong Fair, de Indonesische Ambassade, de Filipijnse Ambassade, Aziatisch-Nederlandse chef Tim Kan en het Gouvernement van West-Kalimantan in Indonesië.

Op reis duikt Helena het liefst een lokale markt in of bezoekt ze de eetgelegenheden waar alleen de locals komen. Tijdens de reis zal zij, samen met de lokale gids, de begeleiding van het culinaire gedeelte voor haar rekening nemen.

Meer informatie over Eating Habits: www.eatinghabits.nl

ja, ik wil mee!

Groepsreis schoolproject Lombok, Flores, Bali

 

Vragen en contact

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen voordat je de reis gaat boeken, neem dan contact op via onderstaande contactmogelijkheden:

Bersama Travel 

Ine WawoRuntu

info@bersama.nl

+31 6 82328108

Eating Habits

Helena Smit

info@eatinghabits.nl 

+31 6 52153405

Ja, ik wil mee!

9 + 5 =