Ik ben geen grote vleeseter. Zelfs heb ik een tijd gehad dat ik nagenoeg helemaal geen vlees at. Gewoon omdat het me niet smaakte. Maar inmiddels ben ik daar ook weer vanaf gestapt. Echt goed (lekker!) kwaliteitsvlees kost misschien wel wat, maar smaakt vele malen beter dan die kiloknallers uit de supermarkt. Wel wil ik graag weten waar mijn eten vandaan komt, dus ook het vlees op mijn bord. Ik vond het dan ook heel interessant om samen met een aantal andere foodbloggers een kijkje achter de schermen te krijgen bij Crole Natuurrund in Sint-Oedenrode.

Crole natuurrund (2)

Ontvangst met worstenbroodjes

We worden ontvangen in de koeienstal in een speciaal ingericht smaaklokaal met Brabantse worstenbroodjes. We zullen weten ook dat we in Brabant zijn. Naast de worstenbroodjes zijn er onder andere kroketten, tartaar en filet american met stokbrood, allemaal gemaakt met vlees van de runderen van Crole.

Crole natuurrund (10)

Vanaf het smaaklokaal kunnen we via een grote ruit naar de limousin runderen in de stal ernaast kijken. Eigenaar Leon Moonen vertelt ons meer over zijn bedrijf. Het begon allemaal zo’n 41 jaar geleden. Zijn zussen waren van de paarden, maar dat was niets voor hem. Daarom besloot zijn vader hem op 5-jarige leeftijd een kalfje cadeau te doen. Dit kalfje was de start van wat Crole Natuurrund nu is.

Limousin runderen en Schotse Hooglanders

Naast de limousin runderen (die vooral veel in Frankrijk voorkomen) die op dat moment in de stal staan, heeft Crole Natuurrund ook Schotse Hooglanders. Die laatste grazen ergens in een natuurgebied verderop.

Allereerst brengen we een bezoekje aan de limousin runderen. De massagerobot achterin de stal vindt gretig aftrek bij de runderen, maar zodra wij met kuukskes aan komen lopen, staan ze allemaal bij het hek.

Crole natuurrund (3)

In de huifkar

Op het moment wij nog een fotoshoot houden bij de limousins, is Leon gebeld dat de Schotse Hooglanders zijn gespot. We duiken snel de huifkar in om naar ze toe te rijden. Het is ijskoud deze dag. De andere foodbloggers hebben een wijntje om enigszins warm te blijven. Ik drink niet, maar gelukkig heb ik mij voor mijn doen vrij warm ingepakt. Toch kunnen we niet voorkomen dat de meesten van ons tot op het bot verkleumd zijn als we uiteindelijk de Schotse Hooglanders in het oog krijgen. Maar hé, alles om deze mooie runderen te zien!

Crole natuurrund (9)

De Crole runderen lopen zoveel mogelijk in de vrije natuur. Leon pacht natuurgebied bij Staatsbosbeheer waarop zijn runderen kunnen grazen. Zij eten onder andere de beginnende boompjes waardoor deze niet kunnen uitgroeien tot de grote bomen die de vennen leegzuigen.

Schotse Hooglanders zie ik regelmatig als ik een rondje op het Eiland van Brienenoord loop. Dan loop ik er met een grote boog omheen, want ik wil niet aangevallen worden. Je hoort af en toe van die spookverhalen… Alhoewel je ook bij de Schotse Hooglanders van Leon op je hoede moet zijn, mogen wij ze aaien. Ook voor hen hebben we kuukskes mee.

Crole natuurrund (7)

Deze Schotse Hooglanders zijn vrij klein. Het zijn allemaal ossen, oftewel gesteriliseerde stieren. Door de sterilisatie wordt de groei geremd, waardoor deze runderen vrij klein blijven. Uiteindelijk worden ook deze runderen geslacht en hun vlees verkocht. De sterilisatie is nodig om het vlees geen bijsmaak te geven.

Crole natuurrund (8)

Slacht

Wanneer de runderen 6 à 7 jaar zijn, worden ze geslacht. Dat geldt zowel voor de limousin runderen als voor de Schotse Hooglanders. De slacht gebeurt onder toeziend oog van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en gebeurt in een slachthuis. Daarna komt het vlees weer terug om verkocht te worden.

Het vlees wordt verkocht aan een 20-tal restaurants tussen De Bosch en Maastricht. In de weekenden kunnen consumenten vlees afhalen bij Crole Natuurrund op de boerderij. Vanaf 2019 is het vlees ook online te koop vanaf de website van Crole Natuurrund.

Na het verhaal van Leon en het uitgebreid fotograferen van de ossen in de mooie herfstkleuren, gaan we weer terug naar het smaaklokaal, om daar meer te leren over het uitbenen en de bereiding van het rundvlees. En dat is maar goed ook, want het wordt kouder en kouder.

Uitbenen en bereiden

Nog steeds verkleumd zijn we weer terug in het smaaklokaal. Door de kachel, een warme kop thee en de Green Egg die al staat op te warmen, warm ik snel op en kan er weer helemaal tegenaan. Slager Johan en chefkok Ralf zijn al druk bezig in de keuken.

Crole natuurrund (5)

Johan laat ons zien hoe je het vlees uitbeent. Zo snijdt hij een tomahawk uit. Een mooi stuk vlees om mee op de foto te gaan ;-).

Ook snijdt hij de lende (ossenhaas) uit, waar Ralf carpaccio en tartaar van snijdt. Daar maakt hij dit mooie gerechtje van met pesto en een friszuur smaakbommetje. Het vlees is boterzacht en mooi gemarmerd.

Crole natuurrund (6)

Na een vegetarische pompoensoep krijgen we nog een vleesgerechtje. Naast het ‘normale’ vlees dat zo’n 10 dagen gerijpt is, wordt er voor deze gelegenheid ook een stuk vlees bereid dat 12 weken heeft gerijpt (dry aged). Doordat het vlees hierdoor steviger is geworden, is het lastiger om het uit te benen. Slager Johan moet zichtbaar meer kracht zetten om zijn mes door het vlees te krijgen.

Om het verschil te proeven, wordt zowel het kort- als langgerijpte vlees op de barbecue gelegd en samen op een bord gepresenteerd. Het gerijpte vlees heeft een sterkere smaak, die ik wel kan waarderen.

Crole natuurrund (4)

Rennuh!

De dag eindigt wanneer de schemer is begonnen. De limousin runderen mogen de stal uit de natuur in. Ongeduldig hebben we allemaal een plekje aan de andere kant van het hek om te wachten op wat komen gaat. Het is altijd zo’n mooi gezicht om runderen helemaal blij uit de stal te zien rennen. Ook nu weer.

Nadat ze zijn weggerend kom ik tot de ontdekking dat ik mijn telefoon wel in de aanslag had om foto’s te schieten, maar helemaal vergeten ben ook daadwerkelijk de foto’s te maken. Je moet me dan ook maar geloven, dat het een mooi gezicht was en een goede afsluiting van een geslaagde middag 😉

Wil je Crole Natuurrund zelf bezoeken? Het aderes is Spierkesweg 4, Sint-Oedenrode. Kijk voor meer informatie op de website.

Dit bloggersevent werd georganiseerd door Heerlijke Happen in samenwerking met Crole Natuurrund.