Laatst werd ik uitgenodigd voor een bezoek aan Boerderij Chips in ‘s-Gravendeel. Een kijkje achter de schermen bij de boer en ook nog lekker vlakbij Rotterdam, daar zeg ik geen nee tegen.

 Boerderijchips landerijen chipsfabriek Eating Habits

 

De fabriek en de aardappelvelden van Boerderij Chips liggen in ‘s-Gravendeel, op ongeveer een half uurtje rijden van Rotterdam. Voor mij lekker dichtbij. Ik ben fan van de chips vanaf toen jaren geleden de Hoeksche Chips bij mij in mijn kerstpakket zaten. Hoeksche Chips is het andere merk van Boederijchips, maar de chips zijn hetzelfde. Lekkere ‘dikke’ chips met enorm veel bite. En omdat het schilletje van de aardappel er nog aanzit, geeft dat de chips extra veel smaak.

 

Receptenwedstrijd lekkerste dipsaus

Toen de uitnodiging van Debbie van Deb’s Bakery and Kitchen voorbij kwam om de boerderij van Boerderij Chips te bezoeken, twijfelde ik dan ook geen moment. Alhoewel, er zat ook een receptenwedstrijd bij voor de lekkerste dipsaus met de Boerderij Chips. Een aangezien recepten niet helemaal my cup of tea zijn, twijfelde ik toch een beetje.

 

Ik werd al een keer midden in de nacht wakker van een nare droom waarin ik met weegschaaltjes en maatbekers in de weer was om alle ingrediënten af te wegen die ik nodig had om mijn recept te maken. Tegelijkertijd stond ik met een stopwatch in de hand om de tijd op te nemen terwijl Julia Child herself op mijn vingers aan het kijken was. Tot zover mijn nachtmerrie.

 

Mijn manier van koken is de Indonesische manier: snufje van dit en een snufje van dat. Dan proeven en dan nog een beetje van dat erbij. Laatst kwam er een spreuk van een onbekende bron voorbij op Instagram waar ik me helemaal ik kan vinden: ‘I don’t measure a thing when I cook, I just sprinkle & add stuff until I hear the spirit of my ancestors whisper “that’s enough child”‘

 

 

Het ontwikkelen van recepten (met afgepaste hoeveelheden en tijden) is dus niet echt mijn ding. Maar ja, ik wilde wel heel erg graag naar Boerderij Chips dus ik besloot me een keer over mijn afkeer van recepten heen te zetten. Ik besloot een heel simpel recept te maken. Winnen zou ik toch niet… En een dipsaus hoeft natuurlijk ook geen super ingewikkeld recept te hebben. Lees verderop in het artikel hoe de wedstrijd verliep.

 

Aardappelopslag

Samen met een groep andere bloggers werd ik verwelkomd bij de aardappelopslag door boer Henk. De hoeveelheid aardappelen was al flink geslonken. In totaal kan er 500 ton aardappelen per schuur opgeslagen worden. Er zijn twee schuren. Daar kun je flink wat chips van maken!

 

De aardappelen die er nog lagen, waren voor het oogstseizoen van vorig jaar. ‘Oude’ aardappelen dus. Maar zeker niet te onderschatten. Het grote voordeel van oude aardappelen: ze hebben een dikkere schil en maken daarom smakelijkere chips dat de nieuwe oogst. Dat is de reden waarom op de verpakking van Boerderij Chips staat dat de smaak per seizoen kan verschillen.

 

Boerderij Chips aardappelen opslag Eating Habits

 

De Boederijchips worden gemaakt met Lady Claire aardappelen. Deze aardappelen hebben een hoog zetmeelgehalte wat voor veel smaak zorgt. En natuurlijk ook die extra crunch. Alsof er een flinterdun tempura beslagje omheen zit. Mmm!

 

Nog een voordeel van een hoog zetmeelgehalte. De chipjes plakken snel aan elkaar. Volgens boer Henk worden deze in de kwaliteitscontrole verwijderd, want het hoort niet, maar gelukkig weet ik dat er nog voldoende overblijven die wel in de chipszak belanden. Want wie houdt er nog niet van aan elkaar geplakte chipjes? Mmm²!

 

In de cabrio van boer Henk

En toen kwam het ‘actieve’ deel van de middag. We gingen de traktor in, die boer Henk had omgedoopt tot zijn carbio. Met de vlam in de pijp en met de nodige horten en stoten gingen we van de opslag naar de aardappelvelden.

 

Boerderij Chips traktor cabrio Eating Habits

 

Aardappelvelden

Naast aardappelvelden rijden we ook langs tarwevelden en velden met bonen. Dit is zogenaamde wisselteelt. Zou je jaar in jaar uit aardappelplanten laten groeien op hetzelfde stuk grond, komt dat het groeiproces niet ten goede. Dat heeft niet alleen met de hoeveelheid voedingsstoffen in de grond te maken, maar ook met een heel vervelend beestje, aardappelcysten genaamd.

 

Deze piepkleine beestjes kunnen voor flink wat opbrengstderving zorgen. De larven komen uit de eitjes als de aardappelen in de grond worden geplant. Dit komt door bepaalde lokstoffen in de aardappelplant. Ze voeden zich met de wortels van de aardappelplant.

 

Door af en toe andere gewassen te planten die eenzelfde soort lokstoffen produceren, worden de cysten als het ware gefopt. Want ze komen wel uit de eitjes, maar ze kunnen ze niet voeden.

 

Boerderijchips op de traktor Eating Habits

 

De aardappelen op het land waren nog niet voldoende gegroeid om te worden geoogst, maar alles voor de foto, dus boer Henk haalde een aantal kleine aardappelen uit de grond. En naast het van alles kunnen vertellen over de aardappelteelt en het goed kunnen besturen van een traktor, bleek boer Henk ook een goed handmodel te zijn.

 

Na de nodige foto’s was het tijd om richting de fabriek te gaan. Eerst om de dipsauzen te maken om daarna een bezoekje te brengen aan de fabriek.

 

Boerderij Chips aardappelsoort Lady Claire Eating Habits

 

Aan de slag met de dipsaus

Eerlijk gezegd vind ik een dipsaus bij de chips lichtelijk overdreven. Het is toch al lekker van zichzelf? Ik ben ook niet van de saus over de saté of bij de kibbeling. Tenminste, als je goed gekruide saté of kibbeling hebt. Dan verdoezel je met een saus alleen maar de smaak. En het zijn ook weer extra calorieën. Ja, dat telt ook mee. #ikbendietist

 

Maar hoe kom je aan een lekker recept? Bij mij begint dat met de vraag: wat maakt alles lekker? In mijn geval is dat peper. Hoe heter, hoe beter. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Dus besloot ik voor een andere tactiek te gaan. Met katenspek en met bieslook wordt ook alles lekker toch? Dus dat werden mijn ingrediënten, naast mayonaise en Griekse yoghurt. Het recept lees je onderaan dit blogartikel.

 

Alle aanwezige bloggers proefden elkaars dipsaus om deze te beoordelen met een cijfers. Ook een aantal medewerkers van Boerderij Chips oordeelden de dipsauzen. De uitslag werd tijdens de Boerderij Chipsborrel, aan het einde van de middag, bekend gemaakt. Toch wel spannond.

 

In de fabriek van Boerderij Chips

Na het maken en beoordelen van de dipsaus, mochten we de fabriek in. En je verwacht misschien een enorme hal met allerlei frituurpannen en machines, maar dat viel eigenlijk heel erg mee. Het was in ieder geval veel kleiner dan ik gedacht had. Het zijn maar twee ketels (van 750 liter elk, dat dan weer wel) waar de aardappelschijfjes in gefrituurd worden. Meer is ook niet nodig want de chips wordt in sneltreinvaart gemaakt.

 

Het verschil met de bekende grote chipsmerken is dat die merken de aardappelen eerst schillen en in plakjes snijden, daarna wassen, blancheren en daarna frituren. Maar daardoor wordt alle smaak onttrokken. Bij Boerderij Chips worden de aardappelen in zijn geheel gewassen (ongeschild), daarna in plakjes gesneden en direct gefrituurd. Doordat de schilletjes en het zetmeel niet worden verwijderd hebben de Boerderij Chips veel meer smaak. Die zoals eerder gezegd per seizoen verschillen ipv de aardappelkwaliteit van de opslag.

 

Boerderij Chips aardappelen worden gewassen Eating HabitsBoerderijchips naturelchips uit de centrifuge na frituren Eating HabitsBoerderij Chips kwaliteitcontrole Eating HabitsBoerderij Chips paprikakruiden Eating HabitsBoerderij Chips paprikachips lopende band Eating HabitsBoerderij Chips verpakkingsmateriaal Eating Habits

 

Tijdens de laatste stap gaat de chips in de zakken en die gaan weer in dozen en dan zijn ze klaar om naar de verkooppunten te worden verzonden. Kom maar door!

 

Katenspek-met-bieslook-chipsdip

En dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn, bleek aan het einde van die middag wel. Want mijn katenspek-met-bieslook-chipsdip viel in de prijzen. Het werd door de andere bloggers en een afvaardiging van Boerderij Chips als lekkerste dip verkozen.

 

Kijk mij eens blij wezen. Naast Nandita van The Spiced Chickpea, die met haar spicy dipsaus ook in de prijzen viel (pepers konden dus wel degelijk!). Prijs: nog meer chips (alle bloggers kregen sowieso al een doos met 3 zakken chips mee naar huis) en een recept dat straks ook in een speciaal receptenboek van Boerderij Chips staat.

 

Boerderij Chips Katenspek-met-bieslook-chipsdip Eating Habits Foto door Debbie Bodewes

 

Wil je mijn katenspek-met-bieslook-chipsdip zelf maken? Dan volgt hier het recept. Komt-ie:

 

Bereidingstijd

15 minuten

 

Aantal personen

Tja… Heb je veel of weinig trek?

 

Ingrediënten

4 eetlepels Griekse yoghurt

2 eetlepels mayonaise

100 gram katenspek (plakjes voor op brood)

10 gram bieslook

zout en peper naar smaak

 

Bereidingswijze

Snijd de katenspek in dunne plakjes.

Snijd of knip de bieslook in kleine stukjes.

Doe de yoghurt, mayonaise, katenspek en bieslook in een kommetje en meng goed (voor de presentatie kun je nog een beetje bieslook achter de hand houden om op het eind over de chipsdip te strooien).

Voeg eventueel zout en peper toe naar smaak.

Klaar is je katenspek-met-bieslook-chipsdip. Dippen maar!

 

 

Nou, makkelijker kan niet toch? En dan is dit het eindresultaat:

 

Boerderij Chips katenspek-bieslook-chipsdip Eating Habits

Foto door Debbie Bodewes

 

Wanneer je deze katenspek-met-bieslook-chipsdip zelf hebt gemaakt, laat het dan weten door hieronder een reactie achter te laten. Of tag me op Instagram @eating_habits_nl .