Het seizoen van…

22 nov Het seizoen van…

Vraag je in Nederland naar het seizoen dan zijn er 4 antwoordmogelijkheden, namelijk lente, zomer, herfst of winter. Wanneer je dezelfde vraag in Indonesië stelt, zijn er verschillende antwoordmogelijkheden. Een officieel antwoord heeft twee mogelijkheden: musim panas (warmteseizoen) en musim hujan (regenseizoen). Maar veel vaker wordt het seizoen daar aangeduid met de oogstperiode van een bepaalde fruitsoort, zoals musim durian (durianseizoen), musim salak (slangenfruitseizoen) en masim manggis (mangosteenseizoen). Hieronder een overzicht:

Salak fruit or Snake fruit. Sweet and slightly acidic with a moist and crunchy texture. Like!

Een bericht gedeeld door IA (@aisake) op

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Musim R R R R W W W W W R R R
Durian (Durian) x x x x x x
Manggis
(Mangosteen)
x x x x x
Rambutan
(Rambutan)
x x x x x
Alvokad
(Avocado)
x x x x x
Sirsak
(Zuurzak)
x x x x x x x x x x
Pisang
(Banaan)
x x x x x x x x x x x x
Nangka
(Jackfruit)
x x x x x x x x x x x x
Nanas
(Ananas)
x x x x x x x x x x x x
Belimbing
(Stervrucht)
x x
Jambu
(Roosappel)
x x
Mangga
(Mango)
x x x x
Salak
(Slangenfruit)
x x x x
Jeruk Manis
(Mandarijn)
x x x x

 

R = Regenseizoen

W = Warmteseizoen

Zoals je ziet, zit je met musim pisang, musim nanas, en musim nangka eigenlijk altijd goed. Wanneer je nu in Indonesië bent, weet je wat je als een echte local als antwoord kunt geven op de vraag welk seizoen het is. Daarnaast geeft bovenstaand overzicht goed weer wanneer je welk fruit het beste kunt eten. Overigens zie je wanneer een fruit veel voor handen is, dat er hele fruitmarkten ontstaan die zich volledig op één fruitsoort richten.

Uiteraard kan door weersomstandigheden de oogst anders uitpakken. Al het fruit groeit daar in de open buitenlucht. De beste graadmeter om te zien of het de tijd van een bepaalde fruitsoort is, is wanneer je samenklonteringen ziet van verkopers die allemaal hetzelfde product verkopen. Zo ontstaan er bijvoorbeeld een tijdelijk markten waar je alleen maar durian kunt kopen. Of alleen maar salak. Geef vooral je ogen en neus de kost en je weet zo welk fruit er op dit moment goed voor handen is.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: